Aseptiikka esteettisessä kauneudenhoidossa
Usein lehdistä tai erilaisilta web-sivustoilta ja keskustelupalstoilta saa luettavakseen kauhutarinoita pieleen menneistä injektiohoidosta tai jopa perus ihonhoidosta, joissa asiakas on saanut hoidon lisäksi likaisista välineistä infektion. Yleensä nämä tapahtuu muualla kuin Suomessa. Kiitos siitä meidän hyvän hygienia tason, mutta jonkin verran myös meille Suomessa infektioita tapahtuu. Hiljattain maailmalla kohistiin Rock-legendan Ozzy Osbornen henkeä uhanneesta tulehduksesta, joka oli saanut alkunsa hänelle tehdystä manikyyrissä (käsi/kynsihoito) alun saaneesta haavasta. (https://www.is.fi/viihde/art-2000005919370.html). Haava voi toki tulla sormeen vaikka kotona viattomasta paperin viiltohaavasta ja johtaa huonolla tuurilla sormen amputaatioon, mutta se ei pois sulje kauneushoitolan velvollisuutta huolehtia hyvästä aseptisesta työskentelystä. Suomessa muutamia vastaavia tapauksia on tullut vastaan, missä huonon hygienian johdosta asiakkaan kynsi on jouduttu poistamaan kokonaan pieleen menneen manikyyrin jälkeen. Esteettisissä hoidossa osaamattomissa käsissä huonon aseptiikan seurauksena voi huultentäytön jälkeisestä ajasta muodostua painajainen.
Aseptinen toiminta alkaa jokaisen henkilökohtaisesta hygieniasta ja käsien puhtaudesta. Kosketuksen välityksellä tapahtuu useimmat tartunnat ja hyvä käsihygienia on tässä tärkein ehkäisykeino. Mikäli käsissä ei ole irtolikaa voi käsien pesun korvata reilulla määrällä alkoholikäsidesinfektio ainetta. Kädet hoitoja suorittava henkilö pesee ja desinfektioi aina ennen hoidon aloittamista oli sitten kyse injektiohoidosta tai perus ihon puhdistuksesta. Hoidosta riippuen käsihygieniasta ja aseptiikasta voi huolehtia kertakäyttöisiä tutkimuskäsineitä käyttämällä. Esimerkkinä tässä on hoidot missä neulalla lävistetään asiakkaan iho. Hoidon aikana hanskoja ei säästellä, mikäli tarve vaatii. Tarvittaessa käytetään hengityssuojainta. Työskentelyjärjestys on puhtaasta likaiseen. Esine on joko puhdas tai likainen, välimuotoja ei ole. Väline on joko steriili tai epästeriili, välimuotoja ei ole
Hoitotilanteessa on huolehdittava, että kaikki välineet ovat puhtaita ja/tai steriilejä/kertakäyttöisiä. On myös huolehdittava, että asiakas ei itse koskettele hoidettavaa aluetta mahdollisten kontaminaatioiden varalta kesken hoidon. Jos asiakas on ollut injektiohoidossa, on asiakkaan huolehdittava, että seuraavan 6-12 h aikana hoidosta hän ei koskettele pesemättömin käsin ihoaan. Kotihoito ohjeistuksena on muun muassa vaihtaa tyynyliinan puhtaaseen, jos on hoidettu kasvojen ihoa. Asiakkaan on voitava luottaa häntä hoitavan henkilön ammattitaitoon.
Hyvän aseptisen työskentelytavan laiminlyöminen hoidon aikana tai asiakkaan toimiessa kotona vastoin ohjeita hoidon jälkeen, voi asiakas saada infektion (tartunnan), jossa mikrobi tunkeutuu elimistöön. Kaikki tartunnat eivät johda sairastumiseen vaan siihen vaikuttavat yksilön elimistö puolustusjärjestelmä, vastustuskyky ja mahdollisen mikrobin taudinaiheuttamiskyky. Mikäli tartunta johtaa tulehdukseen lisääntyy taudin aiheuttaja mikrobi elimistössä ja voi johtaa kudosvaurioon tai olla oireeton tulehdus, jolloin sairastunut on oireeton taudinkantaja.
Kouluttautunut terveydenhuollon ammattihenkilö tai kosmetologi (eivät tee injektiohoitoja) on pätevä henkilö tekemään hoitoja aseptisesti ja tunnistamaan myös milloin ei ole mahdollista tehdä hoitoa asiakkaalle levittämättä asiakkaan iholla jo valmiiksi olevaa tulehdusta. Kasvojen iho tulee kiertää tai jättää hoitamatta märkäruven, huuliherpeksen, litteän syylän, silmätulehduksen tai hengitystieinfektoin aikana.
Aseptinen omatunto tarkoittaa aseptisiin työtapoihin sitoutumista. Kun aseptinen omatunto toimii, ei olla riippuvaisia toisten valvonnasta.