Vanheneminen on biologinen prosessi, johon vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Ihon sisäsyntyinen ikääntyminen käynnistyy useiden tekijöiden, kuten solujen vanhenemisen, biokemiallisten reaktioiden ja ja teleomeerien lyhenemisen vaikutuksesta. Tärkeimpiä ihon vanhenemiseen liittyviä proteiinimuutoksia ovat kollageenin, elastiinin, keratiinien ja fillagriinin määrän väheneminen. Tätä voidaan tarkastella epidermiksen ikääntymisen ja dermiksen ikääntymisen kannalta perustuen ihossa tapahtuviin rakenteellisiin muutoksiin. Nämä kollageenin, elastiinin, keratiinien määrien muutokset vaikuttavat ihonihon rakenteeseen, toimintaan ja ulkonäköön.

Kollageeni eli sidekudosproteiini ja elastiini ovat dermiksen proteiineja. Ne vaikuttavat ihon joustavuuteen ja rakenteeseen. Ikääntyessä kollageenisynteesi vähenee ja olemassa olevan kollageenin hajoaminen nopeutuu. Tämä johtaa ihon elastisuuden, kiinteyden ja kestävyyden vähenemiseen sekä ryppyjen ja juonteiden ilmestymiseen. Kollageenisynteeesiä säätelevät fibroblastit menettävät toimintakykynsä iän myötä. Samanaikaisesti kollagenaasien eli kollageenia hajottavien entsyymien aktiivisuus lisääntyy, mikä kiihdyttää kollageenin hajoamista. Elastiini antaa iholle sen joustavuuden. ikääntyessä elastiinin tuotanto vähenee ja olemassa oleva elastiini hajoaa, mikä vähentää ihon joustavuutta ja lisää ryppyjen muodostumista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kollageenin, elastiinin ja keratiinin määrät vähenevät ikääntymisen seurauksena. Teleomeerit vastaavasti lyhenevät 

 

Kollageenin ja elastiinin muutokset

Vaikka epidermiksen ikääntyminen on hyvin tunnettu, sen taustalla oleva mekanismi on edelleen hämärän peitoissa. Siihen tiedetään liittyvän mm. kantasolujen väheneminen kollagenaasin vaikutuksesta. Epidermis muuttuu surkastuneeksi, solujen uusiutuminen hidastuu ja ihon suojatoiminto heikkenee. Ikääntyneen ihmisen epidermis on ohut ja litteä kollageenin, elastiinin, keratiinien määrän vähenemisen vuoksi.

Keratiinien muutokset

Keratiinit ovat tärkeimpiä epidermiksen proteineeja ne suojelevat ihoa mekaanisilta vaurioilta ja estävät kemikaalien ja mikro-organismien pääsyn syvemmälle ihon rakenteisiin. ikääntyessä keratiinisynteesi ja keratinosyyttien kierto hidastuvat, mikä heikentää ihon kykyä uusiutua. tämä johtaa ihon ohenemiseen ja ihon suojan heikkenemiseen. 

Teleomeerien lyheneminen ja solujen ikääntyminen

Teleomeerit ovat kromosomien päissä sijaitsevian DNA-jaksoja, jotka suojaavat kromosomeja vaurioilta ja estävät niiden tarttumisen toisiinsa. Jokaisessa solunjakautumisessa teleomeerit lyhenevät hieman ja vaikuttavat solujen jakautumiskyvyn vähenemiseen ja solujen ikääntymiseen.

Teleomeerien lyheneminen on keskeinen mekanismisolujen vanhenemisessa liittyy läheisesti ihon ikääntymiseen. Lyhentyneiden teleomeerien vuoksi keratinosyyttien ja fibroblastien toimintakyky heikkenee. Tämä näkyy myös ihon ohentumisena, elastisuuden menetyksenä ja ryppyjen muodostumisena.

Voitko teleomeerien lyhenemistä hidastaa? Kyllä voi yhdessä liikunnan ja ravinnon yhdistelmällä. se on tällä hetkellä toimiva strategia jota voi täydentää ihon mikroneulauksella ja syväkosteuttavilla hoidoilla kuten mesoterapialla.