Search
Close this search box.

Herkkä iho

Herkkä iho

Noin puolet ihmisistä pitää omaa ihoaan herkkänä. Monet tekijät aiheuttavat iholle ärsytystä. Ärsyttäviä tekijöitä on muun muassa pesu, voiteet, henkilökohtaiseen hygieniaan käytetyt tuotteet, uimahallissa uiminen, joidenkin vaatteiden kuidut ja kylmä tai kostea ilma. Herkkä iho liittyy etenkin atopiaan ja ruusufinnitaipumukseen sekä tali-ihottumaan. Mitään mittaria herkän ihotyypin määrittämiseen ei kuitenkaan ole.

Vaatteista pahimmin ärsyttäviä kuituja on villa ja akryyli. Vallalla oleva käsityksen mukaan ihoa vasten suositeltavinta olisi käyttää valkoisia puuvilla vaatteita. Osalle sopii myös sileät keinokuituiset alusvaatteet, koska niiden läpi hiki siirtyy uloimpiin vaatekerroksiin, jolloin iho pysyy kuivempana ja oireettomampana.

Ihoatoopikoilla on melko usein myös herkkä päänahka joka kutiaa, kirvelee tai pistelee ja saattaa olla jopa kosketusarka. Joillakin atoopikoilla päänahka on rasvainen ja osalla taas atooppisen kuiva.

Aikuisiässä ekseeman painopiste on kasvoissa, kaulalla ja ylävartalolla. Kasvojen ekseema on melko ongelmallinen, koska se ärtyy usein kortisonivoiteista ja jopa valohoidosta.

Atooppisen ja herkän ihon hoito vaatii hiukan normaali ihotyyppiä enemmän töitä. Peseytyminen ja saunominen eivät kuitenkaan kuivata ja ärsytä ihoa vaan muuten väärä pesutavat ja tuotteet. Peseytymisen jälkeen iho kuivataan hyvin ja kosteutetaan kosteusvoiteella.

Atooppisen/herkän ihon kanssa ei kannata jäädä yksin miettimään, jos ongelmaan ei löydy ratkaisua kotikonstein. Mitään laboratoriotestejä kuitenkaan herkän ihon syyn löytämiseksi ei ole.

 

(Lähde; Ihotaudit, Duodecim)

Sinua voisi kiinnostaa

Huulten täyteainehoidot-lipsfillers

Huulten täyteainehoidot Huultentäyteainehoidoilla on useita käyttöindikaatioita. Usein huulten täyteainehoidot mielletään turhiksi toiminpiteiksi, joilla huulet paisutetaan suhteettoman isoiksi. Nykyään huultentäyteainehoidot on

Lue lisää

PRX-T33 hoito

Historian havinaa. Parin viikon päästä tulee kuluneeksi 4 vuotta, kun PRX-T33 hoidot tulivat valikoimiimme 2018. Meiltä osallistuttiin tuolloin myös ensimmäiseen

Lue lisää