Search
Close this search box.

Ihon kuivuminen

Normaalisti ihomme ei kaipaa talvella muuta hoitoa kuin säännöllistä puhdistamista ja vettä sitovan kosteusvoiteen/seerumin. Iho ei siis kuivu pesemisen seurauksena, vaan kuivuminen johtuu auringon puutteesta. Auringon haitoista puhutaan paljon, mutta  auringolla myös hyvää tekeviä vaikutuksia.

Auringon ansioista ihossamme syntyy keramideja, ihon pintakerros paksuuntuu ja kosteustasapaino pysyy paremmin kunnossa. Koska talviaurinko ei riitä paksuntamaan ihoa, keramideja ei synny riittävästi. Tällöin tarvitaan kosteusvoidetta/koesteuttavaa hoitavaa seerumia.

Kesäaurinkon teho lisää keramidien muodostumista jopa varjossa oleskeltaessa. Talvisin ihoa voi hoitaa aurinkolomalla tai valohoitolaitteella. Solariumista ei ole kuitenkaan havaittu olevan hyötyä ihon kuivumisen ehkäisemisessä.

Kuivan ihon kutina ja hilseily johtuu siitä, että iholla on kuivumisen seurauksena lievä tulehdus. Kuivassa ihossa veden haihtumista ehkäisevien rasvojen määrä on niin vähäinen, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvempiä kerroksia myöten. Näin ollen epidermis eli ihon pintakerros kuivuu. Ihon niin sanottu läpäisyeste sijaitsee sarveiskerroksessa ja koostuu ihosolujen valmistamista keramideista, rasvahapoista ja kolesterolista.

Rasvahappoja ja kolesterolia on iholla riittävästi, mutta keramideja on liian vähän. Myös perimä vaikuttaa keramidien tuotantoon. Kaiksi kymmenestä lapsesta ja aikuisesta kärsii vähäisemmästä keramidien tuotantonopeudesta, ja  silloin puhutaankin atooppisesta ihosta. Keramidien tuotanto vähenee myös iän myötä. 60 prosentilla yli 70- vuotiaista on erittäin ohut, kosteusköyhä ja kutiava iho.

Vesi ei kohtuullisesti käytettynä kuivata ihoa eikä liuota iholtamme keramideja. Tärkeää on se miten vesi sidotaan ihoon pesujen välillä. Ihon kuivumista ei voi kuitenkaan välttää harventamalla pesuvälejä tai muuttamalla ruokavaliota. Kosteuden saa sidottua ihoon heti peseytymisen jälkeen voiteilla, joissa on vettä sitovia ainesosia.

Talvella vaatteet suojaavat ihoa pakkaselta ja viimalta, mutta kasvot ovat usein suojaamatta. Meikki onkin melkoisen hyvä keino suojata ihoa kuivumiselta ja monissa meikeissä kuten kosteusvoiteissa on kosteutuksen lisäksi aurinkosuoja ja suoja myös ilmansaasteita vastaan.

Sinua voisi kiinnostaa

Huulten täyteainehoidot-lipsfillers

Huulten täyteainehoidot Huultentäyteainehoidoilla on useita käyttöindikaatioita. Usein huulten täyteainehoidot mielletään turhiksi toiminpiteiksi, joilla huulet paisutetaan suhteettoman isoiksi. Nykyään huultentäyteainehoidot on

Lue lisää

PRX-T33 hoito

Historian havinaa. Parin viikon päästä tulee kuluneeksi 4 vuotta, kun PRX-T33 hoidot tulivat valikoimiimme 2018. Meiltä osallistuttiin tuolloin myös ensimmäiseen

Lue lisää