Search
Close this search box.

Elimistöämme uhkaavat ilmansaasteet

Kiinnitin paluumatkalla Andorrasta Barcelonaan huomioita ilmanlaadun huononemiseen mitä lähemmäksi saavuimme isoa kaupunkia. Katupölyä ym epäpuhtauksia oli niin paljon ilmassa, että näkyvyys oli paikoin huono. Huono ilmanlaatu ja ilmansaasteet ovat haitallisten hiukkasmaisten tai kaasumaisten aineiden aiheuttama terveysuhka.

Eniten vakavia terveyshaittoja aiheuttavat hiukkasmaiset ilmansaasteet joita syntyy liikenteen ja puun pienpolton seurauksena. Kaasumaisista ilmansaasteista haitallisin otsoni ja tämä otsoni ei siis liity mitenkään ilmakehän otsonikerrokseen (lue lisää www.thl.fi/web/ympäristöterveys/ilmansaasteet). Eniten ilmansaasteista on haittaa sydämelle, verisuonistolle sekä hengityselimistölle ja esim. EU aluella vuonna 2010 hiukkasmaisten ilmansaasteiden on arvioitu aiheuttaneen lähes 400 000 ennen aikaista kuolemaa.

Hengityselimistömme lisäksi myös ihomme joka on suurin elimemme on kovalla koetuksella ilmasaasteiden vuoksi. Saastuminen hajottaa kollageeniä, heikentää ihonalaiskudoksen nesteiden kiertoa, aiheuttaa tulehduksia ja ihon kimmoisuuden menettämistä aiheuttaen lopulta hyperpigmentaatiota, ja ennen aikaista ihon vanhentumista.

Suosituksia ilmanlaadun parantamiseksi
Vältä turhaa autoilua.
Esilämmitä pakkasella autosi moottori.
Vältä joutokäyntiä. Pyri ajamaan välttämättömät ajosi ruuhka-aikojen ulkopuolella.
Älä aja autolla pientareella katupölyaikaan.
Vaihda talvirenkaat ajoissa kesärenkaisiin.
Siivoa hiekat omalta pihaltasi ja jalkakäytävältäsi heti sään salliessa.
Polta tulisijoissa vain puhdasta ja kuivaa puuta.

Vähennä altistumistasi ilmansaasteille
Siirry puhtaampaan ilmaan, esimerkiksi sisätiloihin.
Vältä pölyisiä alueita.
Asuntoon ja autoon kulkeutuvaa katupölyä voi vähentää tehokkailla tuloilman suodattimilla. Vaihda auton ja kodin sisäilmasuodattimet. Vältä ruuhkia. Pidä ikkunat suljettuna. Kylmällä ilmalla suojaa hengitys, jotta saasteiden ja kylmän ilman yhteisvaikutus lievenee.

Ihoamme voimme suojata erilaisin hoidoin ja voitein spesifisillä saastesuojilla ja antioksidantteja sisältävillä  Environ ja Colorescience ihonhoitotuotteilla ja mesoterapialla sekä erityisillä vitamiini kasvohoidoilla.  Muun muassa A-vitamiinillä on suotuisa vaikutus ihoon, koska se on voimakas antioksidantti/antiage-tuote joka paksuntaa ja vahvisostaa ihoa ja näin ehkäisee saasteiden ihoa vanhentavalta vaikutukselta.

Sinua voisi kiinnostaa

Huulten täyteainehoidot-lipsfillers

Huulten täyteainehoidot Huultentäyteainehoidoilla on useita käyttöindikaatioita. Usein huulten täyteainehoidot mielletään turhiksi toiminpiteiksi, joilla huulet paisutetaan suhteettoman isoiksi. Nykyään huultentäyteainehoidot on

Lue lisää

PRX-T33 hoito

Historian havinaa. Parin viikon päästä tulee kuluneeksi 4 vuotta, kun PRX-T33 hoidot tulivat valikoimiimme 2018. Meiltä osallistuttiin tuolloin myös ensimmäiseen

Lue lisää