Search
Close this search box.

Mikroneulaus kauneushoitolassa – hyödyt ja haitat

Tutustuin itse mikroneulaukseen vasta muutamia vuosia sitten vaikka mikroneulaus on ollut ihonhoidoissa mukana jo pian 20 vuotta. Kokeilin hoitoa ensin itse ja indikaationa hoidolle oli ihon rasvaisuus, laajentuneet ihohuokoset sekä lievähköt ikääntymismuutokset, kuten ihon veltostuminen. Aloitin ihon hoidot aktiivisemmin itselle hieman alle 40 vuotiaana mesoterapia hoidoilla joista siirryin kokeilemaan täyteaineita ja niistä mikroneulauksiin ja takaisin täyteaineisiin ja botoksiin. Mikroneulaus ja mesoterapia ovat näistä riskittömimmät hoidot. Tämä uutinen käsittelee mikroneulausta.

Mikroneulausta voidaan tehdä dermastamp menetelmällä, mikroneulausrullalla tai mikroneulauskynällä hoitopaikasta riippuen. Paljon on puhuttu ja mietitty, että mikä menetelmä on paras ja mikä huonoin, mutta itse kaikkia menetelmiä asiakkailleni käyttäneenä tiedän, että laadukkailla välineillä ja luotettavilta maahantuojilta ostettuna sekä koulutuksiin osallistumalla ei voi tehdä huonoa hoitoa. Neulasta joka tapahtuu kohtisuoraan (dermapen, dermastamp) on pidetty turvallisimpine, mutta itselleni on tehty myös dermarollerilla ja iholla vaiktukset olivat samankaltaiset kuin dermaspenillä tehtynä ja paraneminen kesti yhtä kauan. Vähiten iholla oli kipua ja tuntemuksia dermastamp menetelmällä neulatessa. Joka tapauksessa asiakkaan on voitava luottaa, että tekijä on vastuuntuntoinen asiantuntija joka tietää ihon tarpeet ja valitsee parhaan menetelmän sekä tuotteet ja ymmärtää neulanpituuden ja menetelmän valinnan merkityksen kunkin ihon kannalta. Tarpeen vaatiessa suosittelee asiakkaalle jotain muuta hoitoa kuin mikroneulasta.
Neulauksessa ihoon tahallisesti syntyy hallittu mikrotrauma, joka aikaan saa saman haavan paranemisen kuin normaalissa tilanteessa. Haavan paranemismekanismin avulla iho hyötyy siten, että ihosta tulee kiinteämpi, ihohuokoset pienenevät tai kuopalle vetäytyneet arvet pienenevät. Haavanparanemisessa on iso joukko erilaisia verisolujen kasvutekijöitä jotka korjatessaan mikrotraumaa korjaa kuin ohimennen myös ihon sävyä ja tasoittaa pintaa sekä lisää kollageenin uudistuotantoa. Menetelmää käytetään muun muassa aknearpien, raskausarpien sekä juonteiden häivyttämiseen ja selluliittisen ihon tasoittamiseen. Hoidon vaikutuksesta ihon läpäisevyys hetkellisesti lisääntyy, jonka johdosta hoitavien aineiden aktiiviaineet imeytyvät ihoon paremmin.
Mikroneulauksessa ei revitä neulalla ihoa rikki, vaan ihoon tehdään turvallisesti huomaamattoman pieniä pistohaavoja. Osaavissa käsissä mikroneulaus on turvallinen ja tehokas menetelmä. Kotineulauksilla on saatu aikaa enemmän haittaa kuin hyötyä ja kotineulauksen jälkeen asiakkaat usein joutuvat turvautumaan ammatilaisen tai jopa lääkärin apuun tulehtuneen ja pahimmassa tapauksessa arpeutuneen ihon vuoksi. Mikäli ihoa ja ihon kuntoa ei arvioida oikein, ikäviäkin sivuvaikutuksia voi syntyä. Viime aikoina on raportoitu, että iho jolla on muutoinkin tavallista enemmän melanosyyttien aiheuttamaa pigmentaatiota tulisi välttää neulausta etenkin voimakkaan UV-säteilyn aikana eli kesäkuukausina. Ihon neulauksessa on oltava hyperpigmentaatioita hoidettaessa hyvin varovainen jottei pahenna pigmentaatiota. Neulauskyniä käytettäessä neulat liikkuvat tuhansia kertoja edestakaisin ja tietooni on tullut, että neulauspään kuumetessa iho kuumenee ja näin tuo syntynyt kuumuus altistaa ihoa entisestään pigmenttihäiriöille.
Asiakkaan kotihoitoon on kiinnitettävä huomiota erityisen tarkkaan ja ohjata asiakasta käyttämään neulauksen jälkeen turvallisia ja laadukkaita tuotteita ja aurinkosuojavoiteita, koska hoidon tavoitteena on ihon läpäiseväisyyden parantaminen, joten tuotteet (myös haitalliset) imeytyvät ihoon tehokkaasti. Itse suosittelen omille asiakkailleni kotihoitoon Environin seerumeita ja vitamiini voiteita sekä Environin RAD aurinkosuojaa sen puhtaiden raaka-aineiden vuoksi sekä AQ skin Solutions tuotteita jotka perustuvat kasvutekijöihin ja niiden ihoa korjaaviin vakutuksiin. Myös WiQoMed kotihoitotuotteet ovat ehdottomasti hyviä neulaukseen ja sen jälkeen.
Myös ravitsemukseen on kiinnitettävä huomioita. Ruokavaliosta olisi hyvä karsia ravintoarvoltaan huonot ruoat, nopeat hiilihydraatiti, pitkälle prosessoidut einekset jne. Tarpeeksi proteiineja, kasviksia ja hyviä ravintorasvoja olisi hyvä löytyä ravinnosta, että hoidosta saa parhaan hyödyn. Ihoa saattaa olla turha hoitaa kalliilla mikroneulauksella ja tuotteilla, jos ihon huonon kunnon syynä on ruokailutottumuksista johtuva tila. Myös vitamiini tasot kehossa voi olla alhaiset ja asiakas ei hyödy hoidosta, jos kehossa on alhaiset ferritiini tai vaikkapa D-vitamiini tasot. Elintavat näkyvät ihosta kuten myös sairaudet ja siksi on tärkeä selvittää asiakkaan taustoja ennen neulausta.
Ihon tulehdustilojen, ihottuman ja lääkekuurien aikana neulausta on myös vältettävä ja neulaus tehdään vasta ihon ollessa rauhallinen. Samoin aktiivinen herpes on vasta-aihe neulaukselle ja mikäli herpes aktivoituu helposti, kannattaa ennen hoitoa syödä estolääkitys. Myös tuotteet joita neulauksessa käytetään on valittava tarkoin. Viimeisen vuoden aikana neulaukseen on lisätty samanaikaisesti kemiallisia happokäsittelyjä jotka tehostavat neulauksen jälkeistä tulosta. Ihoon ei saa neulata tuoksuvia yhdisteitä ja väriaineita sisältävää kosmetiikkaa. Vain puhtaista ja parhaista raaka-aineista valmistettuja steriilisti säilytettyjä sekä mieluiten yksittäispakattuja steriilejä ampulleja. Vain paras on kyllin hyvää iholle.

Liian syvä ja voimakas neulaus ilman tarvetta ei ole iholle automaattisesti paras vaihtoehto. Useinkaan syvempi neulaus ei ole pinnallista neulausta parempi vain jopa päin vastoin. Yleisimpiä neulaukseen liittyviä ongelmia ovat ihon pitkäksi venähtänyt punoitus tai jopa pysyväksi jäävä punoitus ja karheus sekä liiallinen uusien hiussuonien muodostuminen ja laajeneminen (couperosa). Iho voi myös alkaa reagoimaan herkemmin voimakkaille lämpötilan muutoksille ja näin iholle voi muodostua hyperpigmentaatioita. Myös tuntohäiriöiden mahdollisuus on huomioitava.

Mikroneulauksessa käytetään aina henkilökohtaista kertakäyttöistä neulauspäätä, koska toimenpiteeseen liittyy veritartunta- ja tulehdusriski. Iho ja kädet tulee ennen toimenpidettä puhdistaa huolellisesti ja desinfioida. Iho puhdistetaan meikistä huolellisesti ja asiakkaan iho desinfioidaan neulattavalta alueelta. Puudutus tarvittaessa. Ihoa ei välttämättä tarvitse puuduttaa, jos neulaus tapahtuu 0,5mm tai alle sen pituisilla neuloilla.
Neulojen pituus määräytyy hoitoaiheen ja hoitotavoitteen perusteella. Ihon neulaus voidaan aloittaa 0.25mm-0.5mm syvyydeltä. 0.25mm on varsin turvallinen aloitus ja jo sillä saadaan aktiivi aineita imeytettyä pintaa syvemmälle. 0.5mm pituudella neulatessa kiinteyttävät ja tasoittavat ihoa jonkin verran enemmän varsinkin sarjahoidoissa. Kollageenin uudistatuotanto kynnistyy vasta 0.5-07,mm syvyteen neulatessa. Alle 0.5mm neulauksessa kollageeni tuotantoa ei saada stimuloitua.

1 mm pituiset ja sitä pidemmät neulat ovat tarkoitettu aknearpien, raskausarpien ja syvien ryppyjen hoitoon. Hoito tuntuu kivuliaalta ja se vaatii aina myös voidepuudutteen ennen hoitoa. Akne- ja raskausarpien hoitoon tarkoitetut syvemmät 1–2 millimetrin neulat hajoittavat jo erityisen tiukkaa arpikudosta. Ihosta tulee kollageenin uudismuodostumisen myötä selvästi tasaisempi. Keloidiarpien hoitoon neulaus ei sovi ja hoitoa en myöskään suosittele keloidi taipumuksen omaaville asiakkaille.

Heti hoidon jälkeen ja hoitoa seuraavina päivinä iholle ei saa laittaa mitä tahansa naamiota. Ikäviä uutisia on kuulunut ”kiina-kaupasta” ostetuista halpa naamioista, joiden inci lista on epäselvä. Allergisia reagtioita näistä johtuen ovat mahdollisia. Myös jälkihoito seerumit pitää valita huolellisesti ottaen huomioon myös mahdolliset allergiat. Neulauksen jälkeen myös aineiden ärsyttävä vaikutus on voimakkaampi. Marketeista ostettuja tuotteita sekä tavaratalojen kosmetiikka osastojen tuotteet sisältävät liikaa helmiäisiä ja hajusteita ja nämä ovat neulauksen jälkeen ehdottmasti kiellettyjen listalla. Ennen neulausta asiakkaan olisi hyvä käyttää jo tuotetta mikä on tarkoitettu hoidon jälkeen käytettäväksi, että iho tottuisi ja ei ärtyisi neulauksen jälkeen niin helposti. Usein varsinkin vitamiini pitoisten seerumeiden ja voiteiden tiedetään aluksi ärsyttävän neulauksen jälkeen ihoa. Olenkin suositellut omille asiakkaille, että ennen hoitoa hakevat tuotteet kotiin ja käyttävät tuotteita vähintään viikon ennen neulausta. Environin ja AQ Skin Solutions tuotteet ovat tehokkaita ja saattavat aluksi tuntua hyvin voimakkailta iholla, jonka vuoksi ihoa on hyvä totuttaa ja ennen neulausta aktiiviaineisiin.

Heti hoidon jälkeen ihoa ei tulisi meikata. Saunominen, uiminen, urheilu, hikoilu ovat otollisia heikentämään ihon paranemista.
Mikroneulausta suosittelen kuuriluontoisena ihoa kiinteyttävänä tai lievästi tasoittavana hoitona henkilölle, jonka iho on terve ja hyväkuntoinen, mutta iholla voi olla veltostumista ja ikääntymismuutoksi tai aknearpia. Kevyt neulaus auttaa laajentuneisiin ihohuokoisiin sekä ihon tasoittamaan ihon liiallista rasvoittumista. Myös hiusten kasvua saadaan tehostettua mikroneulauksella, koska neulaus parantaa muun muassa verenkiertoa hiuspohjassa.

Sinua voisi kiinnostaa

Huulten täyteainehoidot-lipsfillers

Huulten täyteainehoidot Huultentäyteainehoidoilla on useita käyttöindikaatioita. Usein huulten täyteainehoidot mielletään turhiksi toiminpiteiksi, joilla huulet paisutetaan suhteettoman isoiksi. Nykyään huultentäyteainehoidot on

Lue lisää

PRX-T33 hoito

Historian havinaa. Parin viikon päästä tulee kuluneeksi 4 vuotta, kun PRX-T33 hoidot tulivat valikoimiimme 2018. Meiltä osallistuttiin tuolloin myös ensimmäiseen

Lue lisää