Search
Close this search box.

Nuoruusiän akne

Akne on talirauhasen karvatupen krooninen, tulehduksellinen sairaus. Se on yleinen nuoruusiässä, mutta sitä tavataan myös aikuisiän saavuttaneilla. Aknen perimmäinen syy ei ole toistaiseksi selvinnyt, mutta tiedetään, että aknen syntyyn vaikuttaa lisääntynyt talivuoto, talirauhastiehyen lisääntynyt bakteerikasvusto ja tukkeutuminen sekä siihen liittyvä tulehdusreaktio. Taudin syntyyn vaikuttavat myös hormonaaliset tekijät ja perimä. Propionibacterium acnes on tärkein aknen aiheuttaja bakteeri joka elää syvällä talirauhastiehyessä ja sitä erittyy ihonpinnalle talivuodon mukana. Tämän bakteerin aiheuttamana ihonalaiskudokseen syntyy tulehdusreaktio. Aknea esiintyy yleisimmin kasvoissa, rintakehällä ja selässä, mutta ei ole harvinaista myöskään käsivarsissa. Akne alkaa yleensä murrosiässä ja isolla osalla nuorista on akneen viittavia muutoksia ihossa ja yksi kymmenestä nuoresta kärsii vaikeasta aknesta.  Nuoruusiän akne on kliiniseltä kuvaltaan hyvin monimuotoinen. Samaan aikaan iholla on voi esiintyä umpikomedoja, näppylöitä ja märkäpäitä. Hyvin vaikeissa tapauksissa myös kyhmyjä ja kystia.

Komedot ovat talirauhasen tukkivia sarviestulppia tällöin taliraustiehyessä on tali- ja sarveismassan muodostama vaalea lieriö eli sulkeutunut komedo jonka pinnallinen pää voi olla pigmentoitunut mustaksi (avoin komedo, mustanäppy, mustapää). Lievemmissä akne tapauksissa voi olla pelkkiä komedoja.

Aknemuodoista yleisin on papulopustulaarinen eli näppylä-märkäpääakne. Muutokset ovat tällöin enimmäkseen tulehduksellisia eli iholla on komedojen lisäksi papuloita eli näppylöitä ja pusteleita eli märkäpäitä.

Nodulaarisessa eli kyhmyisessä aknessa kyhmyt ovat isoja yli 0.5 cm läpimittaisia kyhmyjä. Vaikeimissa aknemuodoissa kyhmyt voivat esiintyä runsaina ja joskus monilokeroisina kystina. Puhjetessaan kystat erittävät verensekaista märkää.

Harvinainen ja erittäin vaikea aknemuoto on acne fulminans, jota esiintyy lähes yksinomaan 13-19 vuotiailla pojilla. Tähän aknemuotoon voi liittyä myös äkillisesti nouseva ja sahaava kuume sekä nivelvaivat.

Vaikeat aknetapaukset on syytä hoitaa lääkärin määräämällä sisäisesti otettavalla lääkekuurilla. Ylläpitohoitoon ja aknen uusiutumisen ehkäisyyn suositellaan ensisijaisesti paikallista retionoidia.

(Lähde; Ihotaudit Dudecim)

Sinua voisi kiinnostaa

Huulten täyteainehoidot-lipsfillers

Huulten täyteainehoidot Huultentäyteainehoidoilla on useita käyttöindikaatioita. Usein huulten täyteainehoidot mielletään turhiksi toiminpiteiksi, joilla huulet paisutetaan suhteettoman isoiksi. Nykyään huultentäyteainehoidot on

Lue lisää

PRX-T33 hoito

Historian havinaa. Parin viikon päästä tulee kuluneeksi 4 vuotta, kun PRX-T33 hoidot tulivat valikoimiimme 2018. Meiltä osallistuttiin tuolloin myös ensimmäiseen

Lue lisää