Search
Close this search box.

Kosmetiikan riskit – Triklosan

Kosmetiikassa sekä pesuaineissa hyvin pieninä pitoisuuksina käytetään myös sellaisia aineita, jotka suurina määrinä ovat vaarallisia ympäristölle ja sitä kautta myös ihmiselle. Säilöntäaineena käytetty antibakteerinen triklosaani on yksi tällainen kemiallinen yhdiste.

Triklosaania käyttö on yleistä saippuoissa, voiteissa, deodoranteissa ja hammastahnoissa. Triklosaania voi olla myös esimerkiksi leluissa, kengissä ja kodin tekstiileissä. Triklosaanin elintarvikekäyttö on Euroopan unionissa kielletty vuonna 2010. Jos tuotteessa on triklosaania, on siitä ilmoitettava ainesosaluettelossa.  Ympäristössä triklosaani on todettu edistävän mm. resistenttien  bakteerikantojen syntymistä. Triklosaani on myös potentiaalinen hormonihäiritsijä eli se voi vaikuttaa ihmiskehon hormonituotantoon. Estrogeenin kaltaisena triklosaani voi toimia kehossa estrogeenin tavoin.

Euroopan Unionissa Scientific Committee on Consumer Safety (SCSS) on todennut, ettei triklosaanin käyttö kaikissa kosmeettisissa tuotteissa olisi suositeltavaa. Terveysriski voi kasvaa usean triklosaania sisältävän tuotteen käytöstä. EU:n kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää, että jokaiselle kosmetiikkatuotteelle tehdään turvallisuusarviointi ennen tuotteiden saattamista markkinoille. Kosmetiikkavalmistaja vastaa siitä, että turvallisuusarviointi tehdään. Mikäli ainesosaluettelosta löytyy merkintä triclosan, tuotteessa on triklosaania. Joissain eläintutkimuksissa triklosaani liitetty syöpäsolujen kasvuun, hedelmällisyyden heikentymiseen ja normaalin kehityksen pysähtymiseen.

Jopa apteekeista löytyvistä tuotteista löytyy triklosania. Mm. eräässä epäpuhtaalle iholle tarkoitetussa tuotesarjassa.

Sinua voisi kiinnostaa

Huulten täyteainehoidot-lipsfillers

Huulten täyteainehoidot Huultentäyteainehoidoilla on useita käyttöindikaatioita. Usein huulten täyteainehoidot mielletään turhiksi toiminpiteiksi, joilla huulet paisutetaan suhteettoman isoiksi. Nykyään huultentäyteainehoidot on

Lue lisää

PRX-T33 hoito

Historian havinaa. Parin viikon päästä tulee kuluneeksi 4 vuotta, kun PRX-T33 hoidot tulivat valikoimiimme 2018. Meiltä osallistuttiin tuolloin myös ensimmäiseen

Lue lisää